Vodiči s preukazom B možno budú môcť riadiť aj motorku do 125 cm3

25.03.2013 Bratislava

Bratislava 25. marca (TASR) - Vodiči s oprávnením riadiť osobné motorové vozidlo (vodičský preukaz skupiny B) možno budú môcť riadiť aj ľahký motocykel s kubatúrou do 125 cm3 (A1).

Navrhujú to poslanci NR SR Martin Chren a Juraj Droba (obaja SaS) v novele zákona o cestnej premávke, ktorú predstavili na úvod ôsmeho rokovacieho dňa 16. schôdze parlamentu.

V súčasnosti môžu vodiči s preukazom skupiny B riadiť motocykle s objemom do 50 cm3. Droba a Chren tvrdia, že nimi navrhované rozšírenie prinesie niekoľko výhod a žiadne nevýhody. "Výhodou je, že sa takýmto spôsobom podporí segment predaja ľahkých motocyklov. Máme príklad z Českej republiky, kde zaviedli takéto opatrenie novelou zákona o premávke na pozemných komunikáciách s účinnosťou od 19. januára tohto roku. Už v októbri hlásili predajcovia nárast predaja tohto druhu motocyklov o 36 percent. Toto opatrenie teda pomôže podnikateľskému prostrediu," argumentovali opoziční poslanci.

Ďalšou výhodou je podľa nich to, že uprednostnenie tohto druhu dopravy by odľahčilo dopravnú zaťaženosť hlavne v mestách. "Niektorí automobilisti najmä v teplejších ročných obdobiach uprednostňujú na krátke presuny skôr tento druh prepravy ako prepravu automobilom. Ľahké motocykle s uvedenou kubatúrou zaberajú menej miesta a tiež produkujú menej škodlivých emisií, dochádza teda k pozitívnym vplyvom aj na životné prostredie," uviedli Droba a Chren.

Snemovňa dnes bude pokračovať v rokovaní aj o ďalších poslaneckých návrhoch zákonov, ktorých sú na programe viac ako dve desiatky. Medzi nimi je napríklad koalično-opozičná iniciatíva zriadiť v Ríme Slovenský historický ústav (SHÚ). Štvorica poslancov vládneho Smeru-SD Anton Martvoň, Otto Brixi, Daniel Duchoň a Anna Vitteková navrhujú novelou zákona o rodine platiť úroky z omeškaného výživného. Kvóty na vysielanie slovenskej hudby chce do rádií zaviesť Jozef Viskupič (OĽaNO). Šéf OĽaNO Igor Matovič by cez novelu zákona o voľbách rád zaviedol systém jedenkrát a dosť pre neaktívnych poslancov. Jeho kolega z klubu Branislav Škripek chce zase poslancov, ktorí prídu na rokovanie parlamentnej schôdze pod vplyvom alkoholu, vykázať zo sály.

Minulý týždeň sa však členovia snemovne na poslaneckom grémiu dohodli, že dnes sa hlasovať nebude. O prerokovaných bodoch sa rozhodne až v utorok (26. 3.). Z dnešného rokovania sa ospravedlnilo 12 poslancov, traja sú na zahraničnej ceste.
 

Vyberte región